Reet Aus – moelooja, kes teeb maailma paremaks. Päriselt.


Kas mäletad Laulupeo T-särke? Särgid said suvel päris palju kajastust. Tavapärasest suuremat tähelepanu tõmbasid nad selletõttu, et olid toodetud väärtustava taaskasutuse põhimõttel. T-särgid valmisid rõivatööstuse ületoodangust, et vähendada suurtootmise keskkonnamõju.

ReetAusIga selliselt valminud särgi puhul hoitakse kokku 91% vett ja 86% energiat võrreldes sarnase, uuest materjalist valminud riideesemega.

T-särkide autoriks oli moedisainer Reet Aus, kes on ilmselt üks haritumaid moedisainereid üldse. 2011. aastal kaitses Reet oma upcycling’ust rääkiva doktoritöö Eesti Kunstiakadeemias. Kuid tema panus keskkonna säästmisesse ei ole ainult teoreetiline. Praegu juhib Reet ettevõtet Aus Design, mis rakendab praktikas upcycling’ut moetööstuses.

Lühidalt lahti seletatuna toimib see järgmiselt. Enamik arengumaades asuvatest rõivatööstusetehastest on mitmesugustel põhjustel sunnitud oma lõpp-produkti üle tootma. See ületoodang ei jõua aga lõpuks tehase ladudest väljagi – täiesti uued ja kvaliteetsed brändirõivad tolmuvad hunnikutes ja lõpuks jõuavad hävitusse.

Reet on pakkunud välja tootmismudeli, kus need ülejäägid leiavad uue elu. Ehk siis riideid, mis on juba sisuliselt valmis, disainitakse ja õmmeldakse ümber uueks kollektsiooniks. Selline lähenemine aitab säästa meeletus koguses puhast vett ja energiat.

Ideesahtlil õnnestus uurida Reeda käest, kuidas ta ise oma ettevõtte panust hindab.

Laulupeo Särk

Laulupeo särk 2014, Reet Aus

Ideesahtel: Kuidas Sa ise liigitaksid Aus Designi: kas see on pigem sotsiaalne ettevõte või sotsiaalselt vastutustundlik äri?

Reet: Sotsiaalselt vastutustundlik ettevõte. Seda põhjusel, et jälgime ettevõtlusega tegeledes nii keskkondlikke kui ka sotsiaalseid aspekte ja läbipaistvus meie tegevuses on oluline.

Ideesahtel: Organisatsioone ja ettevõtteid, kes tegelevad vastutustundliku tarbimise temaatikaga, on päris palju, sh ka Eestis. Enamjaolt tehakse seda “selgitustöö” kaudu, kutsudes üles pikendama kunagi poest ostetud asjade kasutusiga. Sina aga lähened probleemile hoopis teistmoodi. Kuidas Sa sellise lahenduseni jõudsid?

Reet: Vastutustundliku tarbimisega võiks tegeleda rohkem need ettevõtted, kes toodavad suuri mahtusid. Meie tegeleme moetööstuse nö teise poole, tootmisega. See on keeruline ja tume ala, kuhu keegi eriti minna ei taha, samas suur osa keskkonna- ja sotsiaalseid probleeme asuvad just nimelt selles alas. Kui me tahame moetööstust eetilisemaks muuta, siis tuleb sellega ka tegeleda.

ReetAusMeeste

Reet Aus, Kevad/Suvi 2014

Ideesahtel: Su viimase kollektsioon on pandud müüki koos infoga, kui palju on iga konkreetse eseme tootmisel keskkonnakahju ära hoitud. Kuidas Sulle tundub, mismoodi on nende numbrite avalikustamine klientide teadlikkusele ja ka läbimüügi numbritele mõjunud?

Reet: Need numbrid annavad hea võrdluse tavatoote ja väärtustava taaskasutuse meetodil valminud rõiva vahel. Iga inimene saab seeläbi valida. Selle info kaudu tekib tarbijal õigustatud küsimusi ja probleem jõuab teadvusesse. Sotsiaalselt tundlik klient oskab otsida eetilist toodet juba praegu.

Ideesahtel: Mu viimane küsimus oleks võib-olla veidi üldisem. Mis oleks Sinu soovitus neile, kes panustavad oma tegevusega mõne suure probleemi lahendamisse, kuid ühel või teisel põhjusel ei ole veel leidnud võimalust teha sammu mittetulundussektorist sotsiaalse ettevõtluse poole? Mis võiksid olla nende organisatsioonide esimesed sammud majandusliku sõltumatuse poole?

Reet: Siin on keeruline üldistada. Iga organisatsioon on spetsiifiline. Tuleb aru saada, et jätkusuutlikkus tähendab ka majanduslikku jätkusuutlikkust, kui räägime ettevõtlusest. Samas ei saa teha kompromisse keskkonna ja inimeste arvelt. Eks see ongi selline otsimine, erinevate valdkondade liitmine, toodete arendamine ja innovatsioon.

Seega on Aus Design üsna erakordne äriettevõtte: lisaks sellele, et ettevõtte tegevuse tulemusena toimub reaalne negatiivse keskkonnamõju vähendamine, harib Reet osava turunduse vahendusel oma kliente vastutustundliku tarbimise teemal.

Kui soovid Aus Disaini kollektsiooniga lähemalt tutvuda, ja ka endale midagi sellest soetada, siis seda saad teha mitmest kohast üle Eesti (ja Euroopa). Loe lähemalt Aus Disaini kodulehelt.

Lisa oma kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Google photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s