Eha Paas: Vabatahtlik tegevus – võimalus tuua oma ellu uusi väljakutseid


EhapaasSeekordne külalispostitus erineb veidi Ideesahtli tavapärasest formaadist. Kui tavaliselt kirjutame sellest, mida saaks sotsiaalset mõju taotlev organisatsioon paremini teha ja kuidas on tal võimalik mõjusamaks kasvada, siis täna vaatame sotsiaalset panust inimese vaatenurgast. Käesolev külalispostitus on seotud vabatahtliku tegevusega ning selle kirjutas valmis Eha Paas, kes on Eesti Külaliikumise Kodukant vabatahtliku tegevuse koordinaator ning muuhulgas on tema hoole all ka Vabatahtlike Värava portaal.


Vabatahtlik tegevus tähendab seda, et kodanikena hoolime oma inimestest, kodukohast, riigist ja maailmast ehk sisuliselt seda, kas me kodanikena märkame enda ümber teemasid, millega tuleb tegeleda ja/või abivajajaid keda toetada. Vabatahtlik tegevus on üks osa inimese elustiilist, mis võib saada alguse juba lapseeas. Seetõttu on väga oluline kaasata lapsi oma vabatahtlikku tegevusse, olla neile eeskujuks ning innustajaks.

Siseministeeriumi tellimusel korraldas Praxis 2013. aastal uuringu vabatahtliku tegevuse kohta Eestis. Selle põhjal on Eestis 31% elanikkonnast vabatahtlikud, mis on isegi mõne protsendi võrra suurem kui keskmiselt Euroopas. Samas on suur osa vabatahtlikest ühekordsed vabatahtlikud ehk osalevad kas talgutel või muus tegevuses ainult ühel korral. Murekoht on see, et meil on vähe aktiivseid, regulaarselt panustavaid vabatahtlikke, neid on elanikkonnast vaid 5%. Kuid just nemad saavad tänu pidevale panustamisele ühiskonda muuta.

Kuidas on vabatahtliku tegevusega või vabatahtlikega sinu kodukohas? Minu kodukohas, Pärnus, Raeküla linnaosas on umbes 5000 elanikku, Raeküla seltsi juures toimetab regulaarselt aga vaid paarkümmend vabatahtlikku, lisaks lasteaia ja kooli hoolekogud, vanaisade klubi. Aga ülejäänud? Head inimesed, kutsun teid üles muutma oma elu põnevaks ja õnnelikumaks. Jah, just õnnelikumaks, sest vabatahtlik tegevus annab inimesele õnnetunde, lisaks muidugi ka võimaluse ise tegutseda! Seega kutsun kõiki, kel vähegi võimalik, leidma endale sobiv vabatahtlik tegevus. Ma ei saa anda kindlaid soovitusi tegevustest, mida just teha, kus kaasa lüüa, sest valiku tegemisel peab iga inimene lähtuma endast: oma oskustest, teadmistest, huvidest ja ajalistest võimalustest. Tihtipeale valivad vabatahtlikud omale vabatahtliku tegevuse oma igapäevatööst erinevas, hoopiski teistsuguses valdkonnas, sest nii on võimalik tulla välja oma igapäevarutiinist, suhelda hoopis teistsuguste inimestega ja omandada uusi kogemusi. Millised siis on võimalused leida endale sobivaim tegevus:

Kõige meelsamini on Eesti vabatahtlikud panustamas looduskeskkonda. Üks selle valdkonna suurimaid vabatahtlike kaasajaid on Eestimaa Looduse Fond (elfond.ee), kes korraldab igal aastal mitmesuguseid loodustalguid.

Teine valdkond, kuhu paljud vabatahtlikud panustavad, on kohaliku elu korraldamine. Siin on ääretult suure panuse andnud Eesti Külaliikumine Kodukant (http://kodukant.kovtp.ee/). Samas on viimaste aastatega aktiviseerunud ka linnades tegutsevad kogukondlikud ühendused. Seega, kui on soov ja huvi panustada kohaliku elu korraldamisse, tasub uurida, millised kohalikud seltsid kodukohas tegutsevad.

Sotsiaalvaldkonnas tegutsemine pakub inimesele võimaluse aidata ühiskonna nõrgemaid. Kõige tuntum ettevõtmine selles valdkonnas on ehk Toidupank, kus vabatahtlikena saab aidata kaasa toidu kogumisele ja jaotusele. Toidupangad tegutsevad enamustes maakondades, lisa on võimalik uurida toidupank.ee

Väga vajavad abi erivajadustega inimestega tegelevad ühendused, kus oodatakse vabatahtlikke tugiisikuid peredele. Võimalus on ka aidata supiköögis, riideabi jaotamisel, liikumispuudega inimeste transportimisel jne.

Samuti ootavad seltsilisi eakad hooldekodudes. Just neis valdkondades ja paljus muus pakub võimalusi Serve The City http://www.servethecity.ee/

Laste ja noorte valdkonnas saab kaasa aidata laste vaba aja sisustamisele kui ka poliitika kujundamisele olles vabatahtlik mõne noorsooühingu juures. Kindlasti julgustan noori osalema rahvusvahelises vabatahtlike vahetuses, mida Eestis korraldavad EstYES (www.estyes.ee) ja Euroopa Vabatahtlike Teenistus (www.euroopa.noored.ee)

Kultuurivaldkonna vabatahtlik tegevus hõlmab nii kaunite kunstide, rahvakultuuri kui ka kultuuripärandi hoidmisega seotud tegevusi. Väga lahe on suvel osaleda vabatahtlikuna mõne suurürituse korraldamisel, näiteks on suur osa vabatahtlikel Pimedate Ööde Filmifestivali, Viljandi Folgi, Hansapäevade või muude kohalike kultuuriürituste korraldamisel. Tallinnas olijatel tasub uurida kaasalöömisvõimalusi Kultuurikatlast.

vorgustik_rgbEelpool toodu on vaid üks osa valdkondadest, kus saab osaleda. Lisateavet saab otsida Vabatahtlikust Väravast www.vabatahtlikud.ee. NB! Vabatahtlike Värav on praegu uuendamisel ja loodame juba kevadel kõigile esitleda kaasaegsed vabatahtliku tegevuse infoportaali.

Kes aga tahaks vabatahtlikkuse kohta otse pärida, küsida ja nõu saada, võib julgelt otse Ehale kirjutada: eha@kodukant.ee.

 

Lisa oma kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Google photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s