MAMMU: sotsiaalne ettevõte Lätist, mis teeb moodi ja aitab noortel emadel majanduslikult hakkama saada


Fionn DobbinVäga tihti tunduvad välismaised sotsiaalse ettevõtluse näited meile kauged ja Eesti oludes näib, et neid on keeruline rakendada. Seekordne näide on aga palju lähemalt võetud. Lätis on edukalt tegutsemas moeaksessuaare tootev ettevõte MAMMU, mille ärimudel vastab sotsiaalse ettevõtluse põhimõtetele 100%.

Selleks, et saada paremini aru, mis organisatsiooniga on tegemist, suhtlesin MAMMU asutaja ja juhiga Fionn Dobbiniga, kes hea meelega vastas Ideesahtli küsimustele ja tutvustas ettevõtet.

Ideesahtel: Kas Sa saaksid palun paari sõnaga tutvustada, mis on MAMMU?

Fionn: MAMMU on sotsiaalne äri, mis järgib Grameen’i põhimõtteid. Ettevõte teeb tihedat koostööd finantsraskustes Läti noorte emadega. Paljudel neist on tööturul väiksemad võimalused, kuna neil on keeruline töötada täiskoormusega. Lisaks ei saa nad sageli oma last lasteaeda panna, kuna kohtade arv on üsnagi piiratud. Kui nad ei saa lubada endale lapsehoidjat, siis täiskohaga töö ei ole üldse variant. Riigipoolne toetus noortele emadele on aga nii väike, et nad peavad sõna otseses mõttes saama hakkama summaga, mis on alla elatusmiinimumi.

Ideesahtel: Kuidas toimib MAMMU ärimudel?

mammu_logoFionn: See, et MAMMU kaasab noori emasid oma tegevusse ning tagab neile paindlikku tööaega, on korraga nii eesmärk kui ka vahend meie sotsiaalse äri tegutsemiseks. MAMMU organiseerib nende väljaõpet, annab vajalikud oskused selleks, et MAMMU tooteid meisterdada ning varustab nad vajaliku infoga selleks, et alustada omaenda mikrotootmisettevõttega. Pärast õppeperioodi lõppu varustame neid tootmismaterjaliga. Lõpptoodangu ostab MAMMU emade käest välja.

Olles sotsiaalne ettevõtte, on MAMMU pigem eesmärgi kui kasumi nimel tegutsev ettevõte. Meie meeskonna peamine siht on pakkuda emadele sotsiaalseid hüvesid ning toota sealjuures kvaliteetseid moeesemeid.

Tipphetkedel teeb meiega koostööd üle 30 noore ema. Pärasteale paariaastast tegutsemist otsustasime me keskenduda äriklientidele, kelle jaoks loome korporatiivseid kingitusi. Meie äri teine pool on tootmine Läti ja Saksa moebrändide jaoks. Nii oleme me vaikselt muutunud moebrändist disaini- ja tootmisorganisatsiooniks, mis pakub innovaatilisi lahendusi ja kõrgkvaliteetset käsitöö toodangut.

Me arendame ja toodame reklaamkinke, nagu näiteks T-särgid, konverentsikotid, mänguasjad ja nii edasi.

Meie kliendiportfolio koosneb paljudest äriettevõttest, näiteks BASF, LLOT LLOV, Grameen Creative Lab, CIRC ja paljud teised.

Ideesahtel: Kuidas Sa ise sotsiaalse ettevõtluseni jõudsid? Mis on Su karjääritaust?

MAMMU sall

Fionn: Ma õppisin Berliini Kunstiülikoolis (Berlin University of the Arts) kus oma industriaaldisaini magistritöö jaoks disainisin koos kolleegidega niisuguse WC, mis on abiks 2,6 miljonile inimesele üle maakera, kellel puudub ligipääs sanitaar- ja hügieenivahenditele ja tihti puudub ka teadlikkus nende vajadusest. Selle projekti jooksul sain ma tuttavaks Hans Reitziga, kes on mikrolaenu leiutaja ja Garmeeni panga asutaja, Nobeli Rahupreemia laureaadi Dr Muhammad Yunuse loovnõunik. Seejärel alustasin ma tööd Grameen Creative Lab’is, kus arendatakse sotsiaalse äri ideid.

Pärast magistritöö kaitsmist otsustasin kolida Lätti, kus oma abikaasaga koos õpetan SSE Riias disainmõtlemist ja sotsiaalset ettevõtlust.

Mõne aja möödudes sain aru, et tunnen puudust sotsiaalse äri valdkonnas töötamast ning koos oma sõbra Andris Rubinsiga arendasin MAMMU äriidee.

Ideesahtel: Mis on Sinu hinnangul hästitoimiva sotsiaalse ettevõtte alustamise keerulisemad aspektid?

Fionn: Oluline on jääda mänguliseks, kuulata oma klienti ja reageerida turusuundadele. Sellepärast me muutsimegi oma suunitlust moeettevõttest disaini- ja tootmisettevõtteks.

Ideesahtel: Kuidas Läti seadusandlus täna sotsiaalseid ettevõtteid näeb? Kas selline ettevõtluse vorm on ametlikult tunnustatud?

Fionn: Ausalt öeldes ei ole ma sellega kursis. Keskendun äri juhtimisele, mis on meie puhul sotsiaalne. Meie tegevus on samamoodi ettevõtlus, nagu iga tavaline ärigi.

See on raske, aga see on lõbus. Me teeme sotsiaalset äri, ja teeme seda rõõmuga.

Vaata ka allolevat videointervjuud Fionniga.

Kui soovid endalegi midagi MAMMU valikust soetada, saad teha seda nende veebipoest http://mammu.bigcartel.com.

Lisa oma kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Google photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s