Marten Lauri: Abimehed maakondades – Sulle ja Sinu kodanikuühendusele


Marten LauriOleme palju kirjutanud sellest, miks konsultandi abi organisatsioonile hea on. Täna kirjutab aga KÜSK-i maakondlike arenduskeskuste MTÜ konsultantide koordineerija Marten Lauri külalispostituse sellest kus ja kuidas on igal vabaühendusel võimalik konsultanti kaasata.


Mäletan põhikooliaegseid matemaatika tunde, kui pinginaabriga lineaarfunktsioonide kallal pead murdsime. Hirmus rasked olid, aga õpetajalt abi küsima minna tundus ka au pihta käivat. Kui ma lõpuks siiski julguse kokku võtsin, tulid vastused imeväel. Millal Sinul viimati ette tuli, et ise hästi ei oska, aga ikka kuidagi punnitad, selmet minna ja abi küsida?

Täna ei räägi ma mitte matemaatikast ega lineaarfunktsioonidest, vaid kodanikuühiskonnast. Eestis on terve suur hulk kodanikuühendusi ja vähemalt paberil tundub Eesti kodanikuühiskond olevat muljetavaldaval tasemel. Samas näeme SA-s Kodanikuühiskonna Sihtkapital (KÜSK) nendega igapäevaselt tegeledes, et paljud pusivad üksinda ning pole osanud või tahtnud küsida nõu ei oma ideedele, projektide koostamisele ega organisatsiooni arendamisega seotud küsimustele.

MAK-logo-EST-900px_copy_2Võimalusi, kellega ja kuidas neil teemadel nõu pidada, on mõistagi erinevaid. Kui aga sõber, tuttav või palgaline konsultant end ammendab, siis las ma pakun välja veel ühe variandi – igas maakonnas tegutseb maakondlik arenduskeskus, vabamas vormis MAK. See on organisatsioon, mis pakub muuhulgas ka tuge kodanikuühendustele ja –algatustele. See tähendab, et igas maakonna arenduskeskuses toimetab professionaalne konsultant (või mitu), kes pakub kodanikuühiskonna teemadel nõu ja jagab infot. Harjumaal ja Ida-Virumaal ka vene keeles, muide. Ja seda kõike Sinule täiesti tasuta.

Olgu teemaks ühingu tegutsemisvormi valik, ühingu asutamisdokumendid või registreerimine, ühingu juhtimine või tegevuste rahastamine, ühingu arendamine või sootuks lõpetamine – kõigil neil võib julgelt maakondlikku arenduskeskusesse pöörduda ja konsultandilt nõu küsida. Maakondlikku arenduskeskusesse tasub pöörduda ka siis, kui soovid olla kursis sellega, mis parasjagu kodanikuühiskonnas teoksil Sinu maakonnas. Konsultandid jagavad ka lahkesti sellekohast infot oma uudiskirjades.

ban_1406628534.gifJa kui tahad kaugemalt alustada, on paljudele küsimustele vastatud ka portaalis MAKIS. Sealt samast leiad ka olulisemad uudised, koolitused ja taotlusvoorude vm tähtajad.

Nii, ma usun, lahenevad ka Sinu kujutletavad lineaarfunktsioonid kergemini kui õhtuti töölaua taga pead murdes.

Kysk_logoMarten Lauri
maakondlike arenduskeskuste MTÜ konsultantide koordineerija
SA Kodanikuühiskonna Sihtkapital

Leia endale lähim vabaühenduste konsultant

Lisa oma kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Google photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s