Mis on disainmõtlemine?


disainmõtlemineViimasel ajal olen suhteliselt palju kirjutanud ja rääkinud disainmõtlemisest (või disainimõtlemisest?) ning sellest, kuidas see saab organisatsiooni positiivselt mõjutada. Ja nagu ikka, soovitakse lühikeses ettekandes või päevase koolituse raames kuulda eelkõige praktiliste nippide, tööriistade ja konkreetsete edulugude kohta. Ma olen siiani sellele soovile päris palju vastu tulnud – ka Ideesahtlisse on järjest ilmunud postitused erinevate tööriistade kirjelduste ja põhjadega. Kuid mul on tunne, et see on hoopis kurjalt kätte maksnud.

Kuidas? Väga lihtne. Nende praktiliste tööriistade ja näidete taha on paljude jaoks jäänud varju disainmõtlemise tõeline olemus. Tegelikkuses ei ole vahet, millist tööriista sa kasutad. Selleks, et olla disainimõtleja, ei pea Sa võtma ette mõnda järjekordset „lõuendit” (mis tundub parajasti moes olema). Sa võid kasutada aastakümneid tuntud SWOTi, see ei tee sind vähenda Sind disainmõtlejana.

Kuid mis on siis tõeline disainmõtlemine kui mitte tööriistad? Ma julgen öelda, et see on mõtteviis. Mõnes mõttes isegi maailmavaade. Disainmõtlejad on inimesed, kes oskavad näha probleeme ja panna tähele nende põhjuseid ning näevad läbi põhjus-tagajärg-seoseid.

Nad on valmis pikalt looma ja katsetama erinevate probleemilahendustega ning loobuma järjekordsest, esmapilgul suurepärasest ideest, kui selle prototüüp testimise käigus läbi kukub. Ja nad on valmis proovima uuesti.

Väga tihti „armuvad” ettevõtjad oma tootesse. Luues midagi, mis tundub neile endale väärtuslik, panustavad nad hiljem meeletus koguses energiat sellesse, et maailma selle vajalikkuses veenda.

sahtlimõteDisainmõtleja „armub” aga hoopis probleemi. Lahendusi võib olla palju, üks parem kui teine, kuid ükski ei ole ideaalne. Disainmõtleja jaoks on oluline, et see, mida ta pakub, on tõepoolest vastavuses vajadusega. Kui vajadus muutub, on ta valmis loobuma sellest, mida ta senini pikalt teinud on, ja mis tal võib-olla hästi välja tuleb, ning otsima uut, paremini toimivat probleemi lahendust.

Ja siit tekib oluline küsimus: kui tööriistad kõrvale jätta, siis kas Sina oled tõeline disainmõtleja?

2 thoughts on “Mis on disainmõtlemine?

  1. Pingback: Kolm trendi, mida juht peaks 2016. aastal silmas pidama | Ideesahtel

  2. Pingback: Empaatiakaart: tööriist, mis aitab sihtrühma mõista | Ideesahtel

Lisa oma kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Google photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s