Kuidas kirjutada projekti?


Pikad ja keerulised rahataotluse vormid võivad ajada segadusse isegi kogenud projektikirjutaja. Kuigi osade fondide ja programmide blanketid on näiliselt lühemad ja lihtsamad, siis enamik neist on ikkagi mahukad ja põhjalikud. Lisaks sellele soovitakse paljudel juhtudel saada täiendavaid dokumente (lisasid), mis teevad rahataotluse koostamise protsessi veelgi keerulisemaks.

Selleks, et projekti kirjutamine ei tunduks nii hirmuäratavalt keeruline, seda eriti algajale, tasub projekti kirjutamine samm-sammult ette võtta. Allpool on kirjeldatud viit etappi , mis aitavad kogu vajaliku info ka kõige keerulisemasse taotlusvormi kirja saada.

1. Tutvu konkursi reeglitega.

Süvene juhendisse ja selgita välja, mis on selle konkursi abikõlblikkuse tingimused, ehk siis lihtsamalt öeldes, kes võib raha saada ning milleks ja millal seda kulutada. Lisaks sellele tasub pöörata tähelepanu hindamiskriteeriumitele. Nii tead, milliseid projekti tugevusi rohkem rõhutada ja mis annaks konkurentide ees eelise.

2. Koosta kontroll-loetelu vajalikest dokumentidest.

Juhendist peaks selguma, mis on need vormid, mida peaksid täitma, ning mida peab täiendavalt esitama. Kontroll-loetelu aitab vältida olukorda, kus mõni lisa jääb kahe silma vahele ja projekt langeb konkursist välja juba tehnilise hindamise voorus.

3. Selgita enda jaoks välja rahataotluse struktuur.

Iga rahataotlus koosneb sisuliselt kahest osast. Üks kirjeldab, milleks on projekti vaja (ehk milles seisneb vajadus), ja teine selgitab, kuidas seda vajadust rahuldada. Kõik küsimused vormis puudutavad ühte nendest kahest aspektist. Loe vorm läbi ja püüa mõista, milliste küsimuste kaudu rahastaja neid kahte asjaolu selgitab.

4. Täida vorm korrektselt.

Samas veendu, et rääkisid ära selle, mida soovisid rääkida. Kuigi igale küsimusele peab vastama konkreetselt ja liiga laialivalguv vastus ei anna kunagi lisapunkte, tasub siiski pidada meeles, et hindaja peab saama aimu projektist kui tervikust. Seega on väga oluline, et ükski oluline projekti element ei jääks kirjeldamata seetõttu, et selle kohta ei ole otseselt midagi küsitud.

5. Enne esitamist vaata rahataotlus värske pilguga üle.

Võimaluse korral tasub taotlust anda teistelegi lugeda. See, mis meile tundub üldjuhul loogiline, võib teise jaoks täiesti arusaamatu olla.

Selleks, et lugeda veel rahataotluse koostamise kohta vaata Ideesahtli rubriiki “Rahastus ja projekti kirjutamine”.

Loe rubriiki

Lisa oma kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Google photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s